Pénzügyi intelligencia: A számolás kezdete

Pénzügyi intelligencia: A számolás kezdete

Kezdem a sorozatom, amelyben segíteni kívánok az olvasóimnak eligazodni a pénzügyek világában. Először is a költségvetésünkkel kell kezdeni. Legyen bármennyi is a hónapban érkező jövedelem, jó volna azt havi szinten összeadni és leírni. Ebből kiindulva látni fogjuk, mennyi is az annyi és kezdhetjük a kiadásaink tételes vezetését.

Amennyiben akad otthon számítógép, akkor egy táblázatkezelő programban (excel) érdemes tételenként vezetni a kiadásokat. Első hónapban csupán fizetéstől fizetésig vezessük a háztartás kiadását, minden egyes tétellel. Tehát nem maradhatnak ki a bank által levont illetékek, de még a négy darab kifli ára sem. Tudom, nem éppen kedvenc időtöltésünk közé tartozik a számlák gyűjtése, de ennek mindenképp nagy haszna lesz a hónap végén.

Az első hónap már sokat segíthet a későbbi tervezés szempontjából, hiszen ezután adottak lesznek a szokott kiadások és így könnyebben tudjuk beosztani az összeget. Amennyiben úgy éreznék, hogy egyedül nem megy, akkor nyugodtan üljön össze a családi tanács és a számolás is legyen egy közös program. A tervezés ugyanis a kiindulópontja minden gazdasági lépésnek.

Látnunk kell ugyanis, hogy hova folyik a pénzünk és ebből adódóan lesz módunk megvizsgálni, melyek az elkerülhető tételek. Azokra gondolok, amelyeknél vannak fontosabbak és kikerülhetőek lennének. Esetleg milyen módon tudunk csökkenteni a fontosakon, hogy azok ne legyenek negatív hatással mindennapjainkra.

Vezessünk tehát egy naplót, amelyhez csupán a számlákat kell gyűjteni, s hétvégénként bevinni egy táblázatba az adatokat. Azután kezdődhet az elemzés és a tervezés az elkövetkező napokra. Amennyiben kedvet kaptak hozzá, vagy esetleg tanácsot kérnének az elinduláshoz, akkor írják meg szerkesztőségünkbe, mi igyekezni fogunk rá válaszolni.

Tags: ,