A fogyasztói mindennapjaink kihívásai

A fogyasztói mindennapjaink kihívásai

A megtakarítani kívánt összegről már esett szó, ahogy arról is, milyen módon lehet azt felhasználni vagy éppen hozamot termelni belőle. A legfontosabb viszont az, hogy a rendelkezésünkre álló forrásokból hatékonyan gazdálkodjunk, mindezen keresztül pedig a spórolt összeg is a lehető legmagasabb legyen. Azt ugyanis nem csupán a nem várt eseményekkor használhatjuk fel, hanem jobb esetben akár egy nyári kirándulás is összejöhet belőle.

Ehhez viszont lényeges, hogy tisztában legyünk igényeinkkel. A jelenlegi fogyasztási szokásaink ugyanis nem feltétlenül mutatják azt, hogy mire van szükségünk. Sokkal inkább arról tanúskodnak, milyen környezeti hatások folyásolnak be bennünket. Éppen ezért ajánlom az olvasónak, hogy fél éven keresztül vezessen egy listát vásárlásairól, s időnként gondolkodjon el arról is, mi az, amire vágyik, elérhető is volna anyagilag, de pénzügyi helyzete nem teszi megvásárolhatóvá. A kívánságlista összeállítása biztosan nem okoz majd gondod.

Amennyiben ez megvan, akkor a hosszú jegyzék és a családi közös társalgás alkalmával könnyen megbeszélhető, mi is az, ami kihagyható a kosárból, ami nem fogy el és végül a szemét martalékává válik. A választást persze nehezítik a megszokások, de fel kell ismernünk, csak akkor tudunk előbbre lépni, ha elindulunk a változások irányába. A probléma felismerése ugyanis azt jelenti, tudjuk, nem jó az, amerre jelenleg haladunk.

Emellett minden egyes személynek önállóan kell eldöntenie, milyen prioritások mellett akarja életét vezetni. Az egészséges életmód a fontos, a mindennapi túlélés az egyetlen cél vagy éppen csak divatosan szeretne mosolyogni. Az adott keretek mellett bármilyen alternatíva felé tudunk irányulni, már csak az a kérdés, vajon képesek vagyunk-e tenni érte.