A saját szabadságunk

A saját szabadságunk

A pénzpiacok által kínált lehetőségekről már volt szó, de fontos azt is hangsúlyoznunk, nem csupán a banki illetékek, hitelek, befektetések között kell okosan válogatnunk, hanem akkor is fontos a pontosság, amikor saját igényeinket alakítjuk.

A tudatosság vezet bennünket egy átláthatóbb és kiegyensúlyozottabb napokkal teli jövőbe. A lépéseket viszont a mában kell megtennünk. A fogyasztói társadalom számtalan alternatívát kínál minden pillanatban, ugyanakkor bennünket legtöbbször a berögzült szokásaink uralnak. A keleti gondolkodók viszont tudják, hogy a szabadabb elme vezet bennünket előbbre. Nekünk is el kell sajátítanunk néhány alapvető tételt tanításukból, mert ezek még a sokszor elátkozott fogyasztói társadalomban is nagy segítséget nyújthatnak.

Kezdjük például azzal, hogy költségvetésünkből készítünk egy olyan változatot, amelyben csak a létszükségletünket fedező kiadások lesznek beleszámolva. Nem lesz benne a telefonszámla, a kóla vagy a színházjegy, de még a benzin sem, ha gyalog is el tudunk jutni fél óra alatt a munkába. Marad a szükséges élelmiszer, a rezsi és az esetleges lakáshitel, s az elkerülhetetlen kiadások. Ezen tételek nélkül kapunk egy olyan minimális keretet, amely megmutatja számunkra, mennyire is élünk elfogadható körülmények közt. Amennyiben a forrásainkból ebben az elképzelt minimum esetben több marad mint az 50 százalék, akkor örömteli hírrel kell szembenéznünk. Nem élünk túl rossz körülmények közt, és van esély arra, hogy jobb helyzetbe kerüljünk. Természetesen nem biztos, hogy néhány hónap alatt, de a kötöttségektől való megszabadulás remek lehetőséget teremt számunkra. Gondolkodjunk el azon, mennyire lettünk a mindennapok rabjai. Tudunk még teljesen spontánul örülni olyan ajándékoknak, amelyek nem őriznek anyagi értéket magukban. Amennyiben nem, akkor mindenképp szükséges elindulni a tisztulás felé, mert ez nem csak pénzügyi probléma, hanem lelki is.

Rajkovics Péter