Mennyit lehet még hitelre?

Mennyit lehet még hitelre?

A legtöbb ember ott hibázza el – idézhetnénk az ismert dalból, amikor is arról kezdünk elmélkedni, vajon miben rejlik a titok nyitja, hogy nem tudunk kijönni a havi anyagi keretből. A probléma tehát elsősorban ott rejtőzik, hogy a fogyasztói szokásainkat nem ismerjük.

Amikor elkészülnek a feljegyzések, akkor már kezdjük látni a határokat. Annak viszont nyilvánvalóvá kell válni, hogy hiteleink havi törlesztőrészletei a legszélsőségesebb esetben sem haladhatják meg a keretünk 40 százalékát. Ennek túllépése ugyanis veszélyes következményekkel járhat, amennyiben nem tartozunk azon szerencsések közé, akiknek havonta több ezer euró jön a számlájukra.

Amennyiben eltávolodunk ettől a szinttől, akkor minden hirtelen változás gyors és sanyarú változásokat hozhat életünkbe. Ezt már sokan tapasztalták tájainkon is, tehát jobb mások tapasztalataiból tanulva ésszerűen költekezni. Akármennyire is vonz bennünket a gyorsan és természetesen hitelre megkapható fogyasztói termék, látnunk kell, hosszabb távon egy ilyen hitel összetörheti a családi idillt.

Azt kell tudatosítanunk, hogy a hatékony marketing ellenére is tudunk döntéseket hozni. Képesek vagyunk önállóan felmérni a szükségleteinket és nem csupán azért fogunk vásárolni, hogy a birtoklási vágyunk kielégüljön. Ebben az esetben marad forrásunk arra, ami valójában szükséges.

A megoldás ott rejlik a mi kis otthonunk falai közt. Eldönthetjük, hagyjuk, hogy ismét visszataláljunk a szükségleteinkhez, s akkor a közösségi munka is elindulhat, amikor is a javak egy részét magunk fogjuk megtermelni a háztartásaink részére, miközben megkeressük azokat, akikkel megoszthatjuk azokat. A másik oldalon pedig ők is olyat adnak nekünk, amit mi igénylünk. Ez nem a cserekereskedelem visszatérése. Ez a modern piacgazdaság kiegészítése.

Rajkovics Péter