Új honlapot indítottak a civil szakemberek

Új honlapot indítottak a civil szakemberek

Ahogy arról múlt héten beszámoltunk, július elsejétől a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala Gazdasági bizottsága új honlapot indított, mellyel arra kívánja felhívni a figyelmet, hogy a felvidéki magyarság lakta országrész milyen sanyarú körülmények közt él. „Az elmúlt évben egy kutatást is kezdtünk a térség gazdasági adatainak felmérése érdekében, ez képezi az egyik alapkövét az oldalnak. A webes felületet azért választottuk az eredmények megosztására, mert így érhető el a legnagyobb célcsoport” – tudjuk meg Rajkovics Pétertől, a szakmai bizottság koordinátorától.

Az oldal része a Szabad Újságban is futó Tökéletlen rovat, amely a pénzügyi intelligencia témakörét járja körbe 26 részen keresztül. Az első hat epizód nagy érdeklődést váltott ki az olvasók körében, ezért Rajkovics bízik abban, hogy valóban képes ilyen módon is a Kerekasztal segíteni a felvidéki családoknak a szűkös anyagi helyzetükben. Olyan egyszerű tanácsokkal szeretnénk szolgálni, amelyek a mindennapokat átláthatóbbá és kuszámíthatóbbá teszik.

Mivel igény mutatkozik a sorozat iránt, éppen ezért már sikerült leszervezni néhány előadást is a témában. Az elsők még a nyár során megvalósításra kerülnek, ezekről a http://www.delszlovakia.sk oldalon ugyancsak beszámolók készülnek.

Egy olyan szakmai anyag készült az elmúlt másfél évben Antalík Imre egyetemi tanár vezetésével, amely nem csak hiánypótló, hiszen elemzi a mögöttünk lévő évtized gazdasági mutatószámait és változásait, hanem meg is mutatja, mennyire összetett problémákkal szembesül a felvidéki magyarok lakta országrész. A kutatás az első lépés, ahhoz, hogy jövőbe tekintő tervek szülessenek, további munka szükséges, amely kapcsán várjuk a Kerekasztalt alkotó civil szervezetek, szakemberek és laikusok javaslatait is.

Az elinduló új honlap a Kerekasztal honlapjának formai megjelenítését követve minden hónapban új információkat kínál majd az érdeklődőknek. Emellett megoldási javaslatokat is igyekszünk felvázolni, hogy az együttes gondolkodás elinduljon. Azt ugyanis látni kell, a Dél-Szlovákiát érintő problémák nem csak a honi magyarságot érintik, hanem azt a több százezer szlovák nemzetiségű állampolgárt is, akik ezen a területen élnek. Az ő érdeklődésük felkeltése is nagyon fontos, hogy a területen előrelépést tudjunk elérni.

Megjelent a Szabad Újság július 9-i számában.