Az ár versenye

Az ár versenye

Néhány évvel ezelőtt a fogyasztási cikkeknek csak a szűkebb piacát ismerhettük, de az internetpenetráció növekedésével ma már jóval nagyobb csoportok tudnak könnyedén rendelni a lakásuk kényelméből, ha éppen ez a megoldás tűnik a legolcsóbbnak. Aki pedig azt gondolja, hogy az internetes kínálatok összehasonlítása csak a webes mesterek kiváltsága, az nagyon téved.

A rendkívül sok adatot begyűjtő és feldolgozó oldalak száma egyre gyarapszik, s ezek olyan hasznos információkkal szolgálnak, amelyek segítségével meg tudjuk állapítani, hol is a legolcsóbb az a bizonyos porszívó vagy éppen szoknya. Emellett azt is megtudhatjuk, hogyan vélekednek a vásárlók az adott termékről és akár az üzleteket is összehasonlíthatjuk a fogyasztói vélemények alapján. Ezért aztán immáron luxus, ha egy tudatos vásárlás előtt nem nézünk körbe a világhálón, mert a stratégiai gondolkodás egyik alapelvárása, hogy csak annyit költsünk a konkrét termék megvásárlására, amennyit feltétlenül szükséges.

Az ilyen keresgélés leginkább a nagyobb kiadások szintjén fog megtérülni, de még az élelmiszerek esetében is elvégezhető. Ilyenkor az összehasonlító oldalak kevesebb lehetőséget kínálnak, de a hirdetőújságokat egymás mellé téve, akár mi is gyors kutatást végezhetünk. A kedves olvasó most biztosan arra gondol, hogy nincs erre ideje, pedig maga is jól tudja, csupán kifogásokat keres. A piackutatás a tudatos cselekvések egyik alapja, amely pénzügyeinket egy jobb vágányra terelheti. Elegendő annyi, hogy ne csak vásárolni akarjuk, hanem a termékeket meg is ismerjük még a vételt megelőzően. Ennek köszönhetően nem csak takarékoskodhatunk, hanem arra is rájöhetünk, mi az, amit biztosan nem érdemes megvásárolnunk. Akkor pedig felismerjük, milyen igazságtartalma van a mondásnak, amely szerint bizony a tudás hatalom.

Rajkovics Péter