Jobb munka és több pénz

Jobb munka és több pénz

Szándékosan nem került a cím végére kérdőjel, mivel úgy gondolom, sokkal bonyolultabb problémáról van szó, mintsem elintézzük egy kérdésként. Én is csak belekóstolok a téma. Előáll a helyzet, hogy egy jobb munkahelyre kerülünk miközben még a fizetésünk is növekszik, de azt tapasztaljuk, mégsem oldódnak meg anyagi gondjaink. Sőt, néha még hátrányt is jelenthet a magasabb jövedelem, hiszen azzal legtöbbször az igények is növekednek.

A fogyasztói társadalom úgy épült fel, hogy státuszszimbólumok sokaságát teremtse meg. Egyre drágább autó kell és a lakás helyett is előbb egy nagyobb ház, majd egy még megfizethető villa jön a kívánságlistára. Éppen ezért azzal is tisztában kell lennünk, a gazdasági helyzetünk éppen milyen igények kielégítését teszi lehetővé, s ebből mi is kerül az első helyre. A magasabb költségvetési keret ugyanis egyértelmű költekezési hullámot eredményezhet, amelyet még időben meg kell állítanunk. Ezért azt javaslom, ha esetleg jobbra fordulna a helyzet, akkor ismét üljünk le a családdal, s nézzük meg pontosan, melyik álom valósulhat meg az új forrásokból.

A mértékletesség nem véletlenül az egyik legfontosabb erény. A kevesebb ugyanis nagyon gyorsan több lehet, hiszen a hiteleken keresztül történő eladósodás azonnal megbosszulja magát, amikor a lehetőség tárháza beszűkül, s esetleg egy elbocsátási hullám áldozatai között találjuk magunkat.

Természetesen ez nem jelenti azt, hogy minden percben azon kell gondolkodnunk, hogy mit is vehetünk meg és mi az, ami már nem fér bele a költségvetésbe. Csupán az egyértelmű határok megteremtése a cél, és amennyiben úgy egyszerűbb, havonta egyszer vagy kétszer leülni, közben megnézni, a terveinket mennyire tudjuk tartani. Így elkerülhetőek lesznek a hónap végén saját hibából eredő szűk napok és marad arra, amire feltétlenül szükséges.

Rajkovics Péter