A gyerek viszont tudja

A gyerek viszont tudja

A nevelési tanácsadás nem az én feladatom, annyit viszont mindenkinek tisztán kell látnia, ha tinédzserként nem tanulja meg a fiatal, hogyan is kell a rendelkezésére álló pénzzel gazdálkodnia, akkor később komoly anyagi problémái adódhatnak.

Felmérések is bizonyítják, hogy abban a családban, amelyben a szülők nem csak adják, hanem magyarázatot is fűznek a zsebpénz mellé, okkal fogja tudatosabban a gyermek kezelni az anyagiakat. Ezzel együtt pedig megtanulja azt is, hogy kell beosztania a keretet. Ennek ellenére a környezetemben sem ritka, amikor már jócskán a tizennyolcadik életévükön túl is képtelenek a fiatal felnőttek önállóan gazdálkodni. Amíg otthon laknak, a fizetést is inkább az édesanyjuknak adják, mert ő jobban ért annak beosztásához, majd szépen lassan visszakérik tőle az egész összeget. Persze legtöbbször annál többet is. Esetleg a szülők válnak majd a kedves bankká, amely havonta kiegészíti a gyermek gazdasági veszteségét.

A tudatosságról mindig beszélni kell, de erre nem feltétlenül ennek a rovatnak kellene szolgálnia, sokkal inkább néhány iskolai órának. Sajnos a mindenkori oktatási tárca eddig még nem jutott el, pedig a gyakorlati pedagógia a pénzügyek terén sokat segíthetne. Hangsúlyoznunk kell, hogy csak akkor, ha nem puszta óraszámkitöltésre szolgálna, mint a középiskolai gazdasági órák jelentős része. Természetesen ebben az esetben is, rengeteg múlik az oktatási intézményeken, mert egyre inkább tapasztaljuk, az igény megmutatkozott, csak annak kielégítési módját még nem találtuk meg. Azt hiszem elég csak körbenézniük az illetékeseknek, néhány vállalat már elindította projektjeit, amelyből lehet tanulni és mi is szívesen segítünk, ahol tudunk.

Rajkovics Péter