Vissza a jövőnkbe

Vissza a jövőnkbe

Az egykori kedvenc címét kicsit átalakítottam, mert ebben az esetben a személyes jövőnk érdekében kell kicsit a múltban keresgélni. Egy családi beszélgetés ugyanis rendkívül hasznos lehet pénzügyi szempontból is. Az átkos rendszer hibáival és torzított szerkezeti összetételével együtt ugyanis szintén szült anyagi nehézségeket. A kevésből pedig akkor túlcsorduló hitelek nélkül kellett megoldani a problémákat.

A teljességhez hozzá tartozik, hogy abban az időben a családi segítség még jóval gyakoribb volt, de még a takarékosság egyéb formáit is ügyesen hívták segítségükre szüleink és nagyszüleink. A kellemes diskurzus ezek felidézésében is segíthet, sőt, akár napjaink gyakorlatában történő alkalmazásának módjára is választ adhat. A lényeg, hogy figyelmesen hallgassunk, főként akkor, amikor a teljes foglalkoztatottság és a kenyér alacsony árának dicsérete után a praktikus tanácsok kerülnek előtérbe.

Ekkor ugyanis megtudhatjuk, miként is lehet az élelmiszerrel spórolni, továbbá arra is fény derülhet, hogy léteznek olyan módszerek a háztartásokban, amelyek a gépek korában is hatékonyak és olcsóbbak lehetnek, s talán újra áterezzük azt is, amiről kezdünk egyre inkább megfeledkezni a rohanónak csúfolt hétköznapokban. A pénz ugyanis nem az egyetlen eszköz az igényeink kielégítésére. Léteznek olyan emberi kapcsolatok, amelyek segítségével helyettesíteni tudjuk az anyagiakat, s egy élhetőbb társadalom felé léphetünk.

Az ilyen fejlődéshez viszont a kezdetben nyitott fülekre lesz szükség, mert a spanyol viaszt nem mi találjuk fel. Itt van minden szükséges információ a közvetlen közelünkben, csupán ésszerű és nyitott gondolkodás kell a felismeréshez, és akkor megtalálhatjuk a kiutat a mai jóléti modell közepette is.

Rajkovics Péter