A tudatosság hatalma

A tudatosság hatalma

A múlt héten elindult az iskola, számos szülő közben azon aggódott, vajon beszerzett-e mindent a gyermekének, s vajon milyen költségek merülnek majd fel az első hetekben. Vagyis mennyibe fog kerülni az iskolakezdés, azt pedig miként tudja kigazdálkodni a családi költségvetésből.

A sorozatom állandó olvasói már észrevehették, ebben a rovatban folyamatosan azt hangsúlyozom, mennyire fontos a tudatosság. Többek közt azért, mert amennyiben képesek vagyunk legalább egyszerű jegyzeteket vezetni a kiadásainkról, akkor már a tervezhetőség felé vezető úton haladunk. A világszerte hangoztatott „freedom” persze azt hangsúlyozza, hogy legyünk lazák, mert akkor minden szebb lesz, de ezt a szöveget is csak reklámszakemberek írták, alapos vizsgálatok százait követően. Tehát jobban járunk, ha elhisszük, a jelenlegi társadalomban a papír az egyik legjobb barátunk, mert ugye arra a legegyszerűbb jegyzetelni.

Az okok egyszerűek. Amennyiben van pontos információnk arról, hogy korábban milyen költségekkel járt egy konkrét tevékenység, akkor tudunk számolni vele, vagyis takarékoskodni is érdekében. Ezen túl akár az is elérhetővé válik, hogy felmerülését elkerüljük. Gondoljunk csak arra, ha tudatában vagyunk annak, mennyit időt bírnak ki háztartásunkban a fogyó eszközeink, akkor az előzetes, akciós áron történő megvételük miatt nem kell hirtelen a közelben lévő, de jóval drágább boltban megvennünk.

A pénzügyeink határozott kezelése ugyanis nem a bank feladata. Az ilyen intézmények egyszerűen csak tevékenységet folytatnak saját hasznuk maximalizálása érdekében. Nekünk pedig a saját bevételeinkkel kell a lehető leghatékonyabban gazdálkodni. Ezt ne felejtsük el, mert lehet visszasírni az elmúlt rendszer előnyeit, de napjainkban a jelenlegi keretek között kell magunknak a lehető legjobb körülményeket biztosítani.

Rajkovics Péter