Már külföldön is tudják

Már külföldön is tudják

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet vagyis az OECD is tudja, amiről már hetek óta beszélek. Az állítólagos remek körülmények ellenére ugyanis a szlovákiai fiatalok a pénzügyi műveltség terén az általuk vizsgált 18 országból csak a 16. helyen szerepelnek.

Tehát nem tudnak bánni a pénzügyeikkel, pedig azok eléggé fontosak a napjainkban. Ezek ellenére csak az olasz és kolumbiai fiatalok körében mértek rosszabb adatokat a statisztikusok. Az eredmények pedig ebben az esetben valamire felhívják a figyelmet. Méghozzá arra, hogy hiába próbálnak okos emberek kis változtatásokkal valamilyen gazdasági nevelést vinni az iskolába, ha azoknak a legfőbb gondjuk minden évben a túlélés, ezért aztán maguk is alig bírnak megmaradni.

Pedig most a politikus urak is hallhatták a hírekben, hogy mennyire veszélyes, amennyiben a csemetéik nem tanulják meg miként is kell kezelni a pénzügyeket. Igaz, az ő pénztárcáikat feltehetően a politikus szülők majd betömik, amikor a magas kamatlábak vagy a túlárazott biztosítások után fizetni kell. A szerencsések száma viszont idehaza elég szűk.

Éppen ezért talán egy kis európai kényszer is segíthetne, hogy a kedvenc törvényhozók felébredjenek, s elkezdjenek tárgyalni arról, miként is lehetne a több civil kezdeményezésből, amilyen éppen ez is, tanulni. A módszer ugyanis egyszerű. Beszélni kell a pénzügyekről. A lehető legegyszerűbb módon.

Ezt a célt vállalva a következő hetekben én is útra kelek, hogy találkozzam olyan közösségekkel, akik úgy gondolják, egy órát megér a pénzügyeikről történő beszélgetés. Az eredmény nem lesz más, csupán töprengés és talán néhány felismerés.

Rajkovics Péter