Mennyit tudhatunk?

Mennyit tudhatunk?

A politikában és a gazdasági mindennapokban is elsősorban színpadi mutatványok alapján igyekszünk véleményt alkotni. A hatalmasok, a befolyásos szereplők ugyanis csak néhány könnyen értelmezhető üzenetet továbbítanak irányunkba, de balgaság volna azt hinni, ezek a valóságról teljes képet nyújtanak.

A lényeg ugyanis ott van a sorok között. Talán nincs esélyünk megfejteni, de az átfogó képet úgy próbálhatunk kialakítani, ha meghallgatjuk a szélsőséges értelmezéseket is. Az aktuális gazdasági rendszer legnagyobb ellenzői és a meggyőződéses hívei is árnyalják a képet. A hétköznapjaink során talán így megtudjuk, mi vezeti a szlovákiai kormányzatot, hogy a vállalkozók helyzetét tovább nehezítse és ez milyen hatással lesz azokra, akik szeretnének havonta néhány euróval magasabb fizetést kapni.

Számunkra az a lényeges, hogy lássuk a rendszert működtető összefonódások hatásait. Nem a gazdaságra, hanem a mi mindennapjainkra. A tudás hatalma ugyanis abban áll, hogy meg tudjuk előzni a negatív hatásokat. Alkalmazkodni tudunk pénzügyeink szintjén is a változtatásokra. Jelen esetben például családon belül tanácsot tudunk adni, hogy nem érdemes túl hosszú időre lekötni a lakáshiteleket, mert azok kamatlábainak további csökkenése várható, vagy éppen lebeszélhetünk valakit a vállalkozás beindításáról, mert a hatalom még jobban adóztatni kíván.

Az információ tehát nagy kincs a pénzügyek szintjén is. Arra kell figyelnünk, hogy a számunkra érdekes változásokat értelmezni tudjuk, megfelelő összetett áttekintéssel, így aztán a rendszernek hibáit és veszélyeit, de annak előnyeit is könnyedén felfedezhetjük.

Rajkovics Péter