A pénzre vigyázni kell?!

A pénzre vigyázni kell?!

A híradókból csak ömlenek a tájékoztató riportok arról, milyen módon igyekeznek a csalók pénzt csalogatni ki a zsebeinkből. A pénzautomaták figyelése, ügynököknek öltözve vagy éppen csak kölcsönt ígérve igyekeznek anyagi forrásokhoz jutni. A lebukás esélye ugyan nagy, de mindig akadnak ügyeskedők.

Felmerül hát a kérdés, vajon féltenünk kell-e az anyagiakat?! Kiben is bízhatunk? Hol kerüljük a kártyás fizetést, vagy éppen hova ne menjünk készpénzzel. Azt gondolom, hogy a legokosabban akkor cselekszünk, ha csak annyi készpénzt tartunk magunknál, amennyire a közeljövőben szükségünk lesz. Ma már a legtöbb háztartásban meg tudják oldani számlák internetes befizetését, ahogy az automatákból is tudunk kivenni készpénzt, amennyiben az is kell.

Tudnunk kell, hogy saját döntésünkön múlik, mennyire engedjük a kereskedelmi vállalatokat betekinteni a pénzügyeinkbe. Elfogadhatjuk a kedvezményes kártyákat, számlánkról fizetjük-e a kötelezőt, vagy inkább maradunk a postai vagy személyes kifizetésnél. Egy valami azonban biztos. Egyik sem tökéletesen biztonságos, főleg egy olyan társadalomban, ahol egyre többen hisznek a pénz mindenek feletti jelentőségében. Éppen ezért tudnunk kell, milyen rangot kapjon mindennapjaink során ez a tárgy.

Rajkovics Péter