Az olcsó Szlovákia

Az olcsó Szlovákia

Egy banki felmérés során kiderült, Szlovákia az Unión belül az alacsony árú élelmiszerekkel rendelkező országok közé tartozik. Az örömünk viszont nem lehet felhőtlen eme remek statisztikai adat miatt, hiszen a V4-es térségben rosszul állunk.

Az elemzők is kiderítették, hiába olcsóbbak nálunk a termékek és a szolgáltatások nagyságrendileg 30 százalékkal, mint az EU-s átlag, az említett négyesből mi nyúlunk a legmélyebbre a zsebeinkbe. Lengyelországban járunk a legjobban, akár a húsokon is több eurót spórolhatunk. Más kérdés, hogy a déli országrészben élők számára inkább a magyarországi üzletek az érdekesek, ahol ugyancsak kedvezőbb árak várnak ránk. Persze nem minden téren, s ha mindent összevetünk akkor az előnyök csak nagyobb vásárlások esetén lesznek kifizetődőek.

Azért is került ez most a sorozat témái közé, mert sok esetben megfeledkezünk azon költségekről, amelyet a közgazdaságtan nagyon is fontosnak tart. Az utazásra szánt kiadásokról, amelyek még egy városon belüli üzletközpontig tartó autózásnál is felmerülnek, hiszen az üzemanyag nincs ingyen. Sőt, a szaknyelv cipőtalpköltséget is használ, mert tudnunk kell, a gyalog megtett kilométerek sem teljesen elhanyagolhatóak, hiszen a cipőnk előbb vagy utóbb elkopik. Ebben az esetben ugyan a költségek szétírása inkább csak az elvakult számtani szakemberek számára érdekes, viszont hangsúlyozni kell, minden pénzbe kerül, s ahogy azt a klasszikusok mondták, nincs ingyenebéd. Még akkor sem, ha elsőre úgy tűnik.

A fentiek tudatában tehát nem kell minden pillanatban azon töprengenünk, mennyi is a költsége annak, ami elsőre nem került pénzünkbe, hanem csupán tudatosítjuk, a kiadásaink nagy része összefügg egymással. Éppen ezért azok átalakításához is átfogó módon kell hozzáállni, ha látható eredményeket szeretnénk.

Rajkovics Péter