A marketing puttonya

A marketing puttonya

Sorozatom lassan a vége felé közelít, ahogy az év is, ez utóbbi fényében aztán nem meglepő, hogy boltjaink pultjain egyre több karácsonyi kötődésű termék kap helyet. Azok minősége és mondanivalója ugyan megérne egy misét, de most nem ezekkel, hanem az ilyentájt felerősödő eladásösztönzéssel foglalkoznék.

A kereskedelem működésével felszínesen is foglalkozó polgár tudja, hogy éppen a karácsony előtti időszakban marad a legnagyobb bevétel az üzleteknél, sok esetben ez akár az évi hozam fele is lehet. Éppen ezért aztán a reklámok mennyisége is megnövekszik, azok legtöbbje pedig érzelmi alapon akar bennünket megszólítani, hiszen jól hangzik a szeretet ünnepe szókapcsolat.

Ezen a területen dolgozó közgazdászként persze világos számomra, hogy mindez csak olcsó trükk, s a fogyasztók egyre nagyobb köre számára válik egyértelművé, a reklámok nem többek figyelemfelkeltésnél. Ennek ellenére kevesen vannak még azok, akik az év további részében is elővigyázatosak lennének a hirdetések különböző formáival. Nehéz a tudatosság megőrzése olyankor, amikor a polgárok legnagyobb részének nincs biztos jövedelme. Arra kényszerülünk, hogy állandó stresszhelyzetben élve fel legyünk készülve a szűkebb időkre, ugyanis a következő hónapban akár munka nélkül is maradhatunk.

Éppen az ilyen veszélyek és félelmek gátolják, hogy az állítólagos gazdasági fejlődés ellenére egyfajta polgári gondolkodás alakuljon ki Szlovákiában. Az emberek nagy része képtelen harcolni a fogyasztói jogaiért, így aztán ne csodálkozzunk, hogy a marketingeszközök legtöbbjét nem tudjuk a magunk hasznára fordítani. Pedig könnyen válhatnának olyan forrássá, amellyel nagyobb csoportokat tudnánk a gondolkodás felé vezetni. Akkor pedig rájönnének, hogy mi a különbség a Télapó, a Mikulás és a Jézuska között.

Rajkovics Péter