A lehetőségek közötti lét

A lehetőségek közötti lét

Az idei esztendő a legtöbbünk számára nem marad mentes a konfliktusok hatásaitól. A szomszédos országban ugyanis olyan dolgok történtek, amelyek nem engedték meg, hogy túl nyugodtan tekintsünk a világpolitikai hírekre.

Talán legyinthettünk is volna az orosz–ukrán válságra gondolván, de jobban megnézve világossá válik, jelentős hatása van mindennapjainkra. A különböző korlátozások befolyásolják a piaci árakat, s még az is előfordulhat, a fűtési szezonunk sem lesz zökkenőmentes. Van ezeken kívül fontosabb jelenség is. Szemtanúi vagyunk annak, mennyire törékeny az a rend, amelyben napjainkat éljük. Mennyi félelem kukucskál be a napjainkba, vírusok, fertőzések és globális rémhírek, amelyek begyűrűződése befolyással lehet ránk.

Ennek ellenére vannak lehetőségeink. Még a nehéz gazdaságpolitikai helyzet közepette is van egy szelete a jólétnek, amelyet Szlovákiában is el lehet érni. A kérdés csak az, mekkora ez a szelet, s milyen áldozatokat hozunk a boldogulás érdekében. A térségben ugyanakkor nincs egy olyan átlagosan elérhető szint, amelyet minden tisztes dolgos polgár megszerezhet. Ezt szokás létbiztonságnak nevezni. Ennek következtében aztán csak lehetőségek maradnak, amelyek között rámenősséggel, kitartással vagy éppen ügyeskedéssel lehet boldogulni.

Ilyen a helyzet nálunk. A lehetőség adott, vannak utak, de akár az erkölcsileg legtisztábbat is választjuk, még akkor is számtalan harc vár ránk. Éppen ezért megtanulunk túlélőként viselkedni. Ez a térségben élő ember egyik jellegzetessége. Talán azt gondoljuk, nem sokra megyünk vele, de nincs így. A világ ugyanis elég jelentősen átalakul. A tűrőképesség pedig nagy előnyt jelenthet.

Rajkovics Péter