A megosztás a kulcs

A megosztás a kulcs

Vannak olyan területek, ahol hasznos lehet, ha nem egyetlen ember dolgozik. Természetesen nem a politikáról beszélek, sokkal inkább az otthoni feladatokra gondolok, amelyeket még napjainkban is leginkább a hölgyek végeznek.

Nem véletlenül fogalmaztam eme szócskával, s helyettesítettem vele a hideg nőt, mert eme másik sokkal kecsesebben hangzik. A jelentése is mélyebb, olyan emberre utal, akiben ott az a belső erő, hogy családjának segítve tegyen a szeretteiért. Én azon szerencsések közé tartozom, akinek két legfontosabb hölgyére illik a leírás.

Miért is írok erről éppen itt? Azért mert egy szakmai előadásra készülvén a női foglalkoztatottság adatait vizsgáltam, s arra kellett rádöbbennem, hiába dolgozik az elmúlt években egyre több a gyengébbik nem képviselőiből, még ezen a téren is le vagyunk maradva az unióhoz képest. A felzárkózásnak vannak lehetőségei, de egy másik jelenségre is szeretném felhívni a figyelmet.

Az otthon végzett feladatokra, amelyet legtöbbször nem szoktunk eurósítani, pedig annak is megvan az értéke. Sokszor nagyobb, mint annak, amelyet a munkahelyünkön végzünk. Ez utóbbi ugyan jobb esetben bevételt termel, utóbbi viszont biztosítja a kellemes mindennapokat.

Ezekből alakul ki az otthon melege, amelyért annyit dolgoznak ők, nem a nők, hanem a hölgyek. És mi férfiak is hozzátesszük a munkához a magunk részét. Erről szól a megosztás. Az öröm ugyanis bármennyi felé osztható, úgy, hogy értéke nem veszik el. Ezzel is több, mint a pénzünk.

Rajkovics Péter